Wil je gitaar leren spelen, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Geen probleem, hier staan een aantal zeer goede tips beschreven die je kunnen helpen om meteen goed te beginnen. Je leert hoe je een goede gitaar kunt kopen, hoe je deze vervolgens kunt stemmen en wat akkoorden en gitaartabs zijn. Met deze belangrijke basisinformatie kun jij zo meteen echt goed gitaar leren spelen.

>Wat moet je weten als je wilt beginnen met gitaar leren spelen?


Als allereerste is het zaak om de volgende vraag te beantwoorden: Waarom wil jij beginnen met gitaar leren spelen? Met dit antwoord kun je namelijk gaan bepalen welke richting je op wilt en wat voor soort instrument je nodig hebt. Hiervoor heb je natuurlijk een gitaar nodig. Je kunt voor de akoestische of elektrische variant gaan. Een akoestische gitaar heeft geen elektrische componenten en kan in ongeveer zeven verschillende soorten worden gekocht. Dit varieert van de klassieke tot jazzgitaar. Een elektrische gitaar kenmerkt zich door een dunnere body en laat het geluid alleen echt goed horen via een versterker. Ook hier zijn er ongeveer drie groepen van gitaren te onderscheiden. Wat je ook kiest, het is altijd een goed idee om de gitaar eerst in de winkel (of bij iemand thuis als je tweedehands koopt) uit te proberen. Hiermee krijg je een gevoel van het instrument en of het bij je past.

>Hoe stem ik de gitaar?


Je hebt een gitaar en bent klaar om te beginnen met spelen. Het is wel eerst zaak om deze te stemmen om een mooi zuiver geluid voort te kunnen brengen. Om een gitaar te stemmen heb je een stemvork, piano of een goed oor nodig. Je kunt ook Youtube op om handige stemfilmpjes te gebruiken. Het is zelfs mogelijk om dit met je smartphone te doen. Zorg ervoor dat je eerst de slechte snaren vervangt en gebruik dan de stemknop om een snaar vaster of losser te spannen. Doe dit niet te strak, want dan kunnen ze breken.

>Wat zijn akkoorden en gitaartabs?


Als je wilt beginnen met gitaar leren spelen, heb je kennis van akkoorden en gitaartabs nodig. Een akkoord is een combinatie van noten die opeen lopend mooi samenwerken. Gitaartabs zijn gemakkelijker te lezen dan traditioneel notenschrift. Dit maakt ze ideaal voor de beginnende gitaarspeler.

Wanneer speel jij met deze tips je eerste liedje op de gitaar?