Noten leren lezen is een goed idee als jij van plan bent om binnenkort te starten met lessen gitaar spelen! Dan is het van belang dat je ongeveer weet hoe de bekende notenbalk in elkaar steekt. Daarnaast is het ook handig wanneer je in ieder geval een klein beetje noten kan lezen. Hieronder geven we alvast aan wát de notenbalk is, hoe je noten op deze balk kunt lezen wat er verder bij het noten leren lezen komt kijken. Op die manier heb je in ieder geval een beetje basiskennis vóór je aan de slag gaat tijdens je eerste gitaarles!

>De notenbalk: wat is het?


De notenbalk is de algemene standaard om muziek mee te noteren. Zo'n balk bestaat uit vijf verschillende lijnen. Wanneer je klanken op een gitaar wilt aangeven, teken je hiervoor een noot op een van deze lijnen óf ertussen. Er bestaan ook noten die hoog boven de notenbalk uitkomen, of er juist een stukje onder staat.

De notenbalk is een methode die al erg oud is. Sterker nog - rond het jaar 1000 werd de notenbalk al gebruikt voor verschillende zangpartijen in kerkkoren. De eenduidige notatie is daarom oorspronkelijk ook bedoeld voor zangpartijen, maar is ook toepasbaar op instrumenten als de piano en de gitaar.

>Wat is een noot?


Een noot is dus het rondje dat je ergens op de notenbalk noteert. Iedere noot is één aanslag op de gitaar. Staat de noot hoog op de notenbalk? Dan gaat het om een hoge toon. Staat de noot lager? Dan gaat het om een lagere toon.

We onderscheiden meerdere soorten noten. De meest bekende is de kwartnoot, die wordt weergeven met een zwarte bal en een stok. Een hele noot heeft geen stok en is wit van kleur. De halve noot is ook wit, maar heeft wel een stok. Ten slotte kennen we ook nog de achtste noot en de zestiende noot. Deze laatste twee muzieknoten hebben buiten een stok óók nog een vlag. Al deze verschillen geven aan hoe lang een toon gespeeld moet worden.

>De muzieksleutel


Een muzieksleutel staat vooraan de notenbalk en is van belang voor het lezen ván de balk. Zonder deze sleutel weet je namelijk niet welke noot nu welke is. Het meest gebruikt is de g-sleutel. Deze legt de toonhoogte vast op de g-noot.

>Overige tekens


Naast de notenbalk, de noten en de muzieksleutel zijn er nog een aantal elementen die veel opduiken wanneer je probeert noten te lezen. Eén daarvan is het kruis, aangegeven met het symbool #. Zie je een noot met een kruis ervoor? Dan speel je een klein stukje hoger. Wanneer je te maken hebt met een zogenaamde mol (aangegeven met het symbool ♭) is het de bedoeling dat je de noot die daarna komt juist lager speelt. Muziek met dit soort elementen is vaak wat lastiger te spelen dan muziek waarbij dit niet het geval is.

Overigens krijgt een noot met een kruis de letters -is achter de naam. Een b met een kruis noemen we zodoende de bis. Bij een mol komt hier -es achteraan. Een c met een mol is daarom een ces.

>Gitaar leren spelen


Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over het lezen van noten. Dit leer je allemaal tijdens het nemen van meerdere gitaarlessen. Kijk op www.gitaar-leren-spelen.eu voor méér info!