Gitaar is een populair instrument. Een gitaar hoeft niet duur te zijn en je kunt er veel verschillende stijlen mee spelen. Veel mensen willen dan ook graag gitaar leren spelen. Waar de meeste niet mij stilstaan, is dat je om prettig te kunnen spelen, je gitaar ook moet kunnen stemmen. Je wil natuurlijk gitaar leren spelen op een zuiver instrument!

>De eerste snaar

Voordat je de snaren op elkaar kunt afstemmen, heb je natuurlijk een referentiepunt nodig. Je kunt een noot spelen op een piano of keyboard, als je dat hebt. Je kunt ook een stemvork gebruiken of een website: er zijn veel websites met metronomes en toonhoogtes, en zelfs YouTubefilmpjes waarin de a wordt gespeeld.

>Je gitaar stemmen op gehoor

Je kunt gewoon je gitaar stemmen door de losse snaren met elkaar te vergelijken. Daarvoor moet je wel goed weten hoe de intervallen tussen de snaren moeten klinken. Bijna alle intervallen zijn kwarten, en dat komt goed uit: een kwart is een zogenaamd "rein" interval, wat betekent dat het heel helder gaat klinken als het precies zuiver is. Dit vergt wel wat oefening, en is misschien niet de beste methode als je net gitaar speelt. Een andere, eenvoudigere methode is op gehoor je gitaar stemmen met behulp van de fretten. Je moet dan op een snaar de noot spelen die dezelfde is als de volgende losse snaar. Op de meeste snaren is dit de vijfde fret (een kwart hoger). Zo krijg je twee snaren naast elkaar die dezelfde toonhoogte moeten hebben. Door ze te vergelijken, kun je je gitaar stemmen.

>Je gitaar stemmen met een stemapparaat

Gitaar leren spelen is moeilijk genoeg: als je het lastig vindt om op gehoor te stemmen, kun je ook een stemapparaat of een app op je telefoon gebruiken. Deze geven gewoon per snaar aan of je te hoog of te laag bent. Het enige wat je hoeft te doen is het metertje aflezen en aan de stemknoppen draaien tot alles goed is.

>Tips

Als je gestemd hebt, speel dan even een paar eenvoudige akkoorden, zoals E majeur. Als je de snaren in een akkoordfunctie hoort, merk je het sneller als ze net niet helemaal gestemd zijn. Zorg verder dat je snaren niet te oud zijn, want oude snaren laten zich niet meer goed stemmen. En tot slot: heb geduld! Het kan even duren om het stemmen onder de knie te krijgen. Veel succes!

>Externe links

iPhone Stem app