Gitaar leren spelen is een wens van veel mensen. Het is een leuke hobby en je kunt het om verschillende redenen willen doen. De een wil zich heerlijk in zijn eentje uit kunnen leven in de muziek, terwijl de ander graag in een bandje wil spelen. Maar je kunt ook feestjes opvrolijken met je gitaarspel of lekker romantisch met je geliefde bij een vuurtje liedjes spelen. Je kunt ook samen met iemand anders muziek maken zonder in een bandje te spelen. Je kunt gitaar geweldig combineren met zang, maar met een ander instrument is het ook heel fijn samen spelen Je kunt het overal doen, en wanneer je maar wilt. Want een gitaar is heel makkelijk mee te nemen. En je hebt veel mogelijkheden als je gitaar kunt spelen. Je kunt leren om liedjes na te spelen, maar je kunt ook zelf muziek maken en je eigen nummers bedenken. En je kunt alle soorten muziek spelen met een gitaar. Of je nu klassiek wilt leren spelen, pop of jazz of een andere muzieksoort dat maakt niet uit. Het kan allemaal met een gitaar. Het is helemaal aan jou. Dat is nou het leuke aan gitaar spelen. Je kunt het zelf helemaal invullen.

>Hoe te leren gitaar spelen

Om op een gitaar te kunnen spelen moet je wel lessen volgen. Maar daar hoef je echt niet voor naar een muziekschool of docent. Dat kun je gewoon online leren. Je moet dan of noten leren spelen of met gitaartabs je liedjes leren. Gitaartabs is een eenvoudiger manier om muziekschrift te lezen. Je kunt dan minder goed zien hoe de muziek gaat, maar als je een liedje kent is dat ook niet nodig. Wil je er wat meer energie in steken dan kun je noten leren spelen en kun je ook nieuwe stukken die je niet kent leren spelen. Dat is wat moeilijker dan gitaartabs, maar het is ook heel goed te leren. En je kunt er wel meer mee dan met tabs.

>Soorten gitaren

Je moet wel een keus maken of je op een elektrische gitaar gaat spelen of op een akoestische gitaar voordat je er een koopt. Bij een elektrische gitaar hoor je het geluid uit de versterkers en bij een akoestische gitaar komt het geluid uit de gitaar zelf door de klankkast. Elektrische gitaren zijn heel populair en ze zijn er in drie soorten. Je hebt de elektrische gitaren zonder klankkast, je hebt gitaren die een massieve klankkast hebben, dit zijn de semi-akoestische gitaren en je hebt elektrische gitaren met een holle klankkast, de jazz gitaren en deze vallen ook onder de semi-akoestische gitaren.

>Hoe moet je leren gitaar te spelen

Gitaar spelen bestaat uit het combineren van muzieknoten door meerdere snaren tegelijk te gebruiken, en het apart gebruiken van de snaren. Dan krijg je een melodie die begeleid wordt door akkoordenAkkoorden zijn op elkaar afgestemde series noten die mooi samengaan. Je kunt de snaren aanslaan met je vingers of met een plectrum. Maar als eerste moet je iets weten van het notensysteem omdat je je gitaar ook moet stemmen voordat je gaat spelen. Want je wilt natuurlijk wel dat je muziek goed klinkt. Stemmen kun je met een stemvorkje of met een piano. Maar als je een goed gehoor hebt (absoluut gehoor) kun je ook alleen op je gehoor een gitaar stemmen.