De elektrische gitaar is echt niet meer weg te denken uit onze maatschappij en muziekcultuur. Deze gitaar is al jaren zeer populair. Het kenmerkende van een elektrische gitaar ten opzichte van andere gitaarsoorten is voornamelijk dat deze meestal geen klankkast heeft en daardoor een dunne massieve body. 

Er zit geen holling in deze gitaren zoals dat wel het geval is bij een akoestische gitaar. Het geluid kan hierdoor alleen door middel van versterking goed tot zijn recht en tot volume komen. Onder de snaren van de elektrische gitaar bevinden zich bepaalde elementen die ervoor zorgen dat de trilling van de snaren wordt omgezet naar het geluid dat tenslotte uit de versterker komt. De klank van de muziek heeft hierdoor bij een elektrische gitaar veel meer sustain dan bij bijvoorbeeld een akoestische gitaar. Dit betekent dat de klank lang blijft naklinken. Juist dit sustain maakt een elektrische gitaar zo bijzonder en populair. Er zijn grofweg 3 groepen elektrische gitaren te onderscheiden en daarbij gaat het dan om solid-body, semi-solid en hollow-body. Bij een solid-body gitaar is de body massief en is er dus geen enkele klankkastresonantie. Dit zorgt voor veel sustain en maakt hoge tonen mogelijk. De semi-solid gitaar heeft wel een klankkast, maar dan met een massief stuk hout er in. Dit soort gitaren noemt men ook wel semi-akoestisch. De hollow-body modellen tenslotte zijn voorzien van een complete klankkast en worden vaak ook wel jazzgitaren genoemd. De klank wordt bij deze modellen nog extra versterkt door de elektrische opnemer. Ook dit soort gitaren valt in de categorie semi-akoestische gitaren. De meeste mensen kiezen voor een solid-body elektrische gitaar. De elektrische gitaar is vooral vanaf de jaren 30 steeds populairder geworden. De eerste elektrische gitaar werd gemaakt door George Beauchmp. Het merk gitaar dat hij toen maakte, een Rickerbacker, is tot op vandaag nog steeds heel geliefd onder gitaarspelers.

>Elektrische gitaar leren spelen

Er zijn verschillende manieren waarop je een elektrische gitaar kunt leren bespelen. Op veel muziekscholen wordt gitaarles gegeven en vaak is er in de omgeving ook wel iemand die privé-lessen wil geven. Een nadeel van deze vormen van elektrische gitaar leren spelen is dat het vaak heel wat geld kost. Een andere optie die een stuk goedkoper is, is het volgen van gitaarles via online cursussen. Er worden heel wat van deze cursussen aangeboden via internet. Het voordeel hiervan is dat de kosten lager liggen en dat de lessen gevolgd kunnen worden op een tijdstip dat de cursist het beste uitkomt. Er zijn een aantal opstartproblemen waar veel beginnende gitaarspelers tegen aan lopen. Het is goed om je dit te realiseren, zodat je niet te snel ontmoedigd raakt. Alle begin is tenslotte moeilijk. Allereerst krijgen de meeste mensen tijdens beginnend gitaarspel last van pijnlijke vingers. Na een aantal weken zal dit probleem vanzelf overgaan. Een ander heikel punt bij beginnende spelers is het moeten spelen van veel saaie oefeningen. Dit is trouwens ook sterk afhankelijk van de lesmethode die wordt gevolgd. En als laatste kan ook het stemmen een drama zijn in het begin. Maar dit is heel goed te leren.

>Elektrische gitaar stemmen

Een goed gestemde elektrische gitaar is echt een basisvoorwaarde voor mooi gitaarspel. Zorg er allereerst altijd voor dat alle snaren in goede staat zijn. Wanneer dit niet het geval is, moet je eerst de slechte snaren vervangen. Bij het stemmen van de gitaar is het de bedoeling dat je de stemknop naar links of rechts draait om de snaar losser of strakker te krijgen. De snaar moet nooit te strak worden gespannen, want dan is er een grote kans dat de snaar breekt. Bij het stemmen van de gitaar kun je gebruik maken van een stemapparaat, een tuner op internet, een stem app die je op de telefoon downloadt of later kan het vaak ook wel gewoon op je eigen gehoor. Bij het gebruik van een stemapparaat zul je wel de namen van de snaren moeten kennen. Ook bij het leren spelen van gitaar is het prettig om de snaren te kunnen benoemen. Elke snaar van de elektrische gitaar wordt aangeduid door middel van een letter. Wanneer je begint bij de dikste snaar en dan verder gaat naar de dunste snaar, heten de snaren : E-A-D-G-B-E.

>Elektrische gitaar kopen


Misschien ben je benieuwd naar wat zo'n elektrische gitaar nu ongeveer moet kosten. Je koopt deze gitaren zeker al wel vanaf € 200,-. Uiteraard hangt er aan de zeer populaire en bekende merken een ander prijskaartje. Zo betaal je bijvoorbeeld voor een Gibson wel zo'n € 2000,-. Eigenlijk heb je een elektrische gitaar wel in vrijwel elke prijscategorie. Het is van belang dat een gitaar uit goed hout, goede elektronica en een goede afwerking bestaat. Een prettige bijkomstigheid is dat een elektrische gitaar vaak wel zijn waarde houdt door de tijd heen. Heb je zelf nog niet heel veel verstand van elektrische gitaren, dan kun je het beste langs een muziekwinkel gaan om je laten adviseren. In de andere gevallen kun je ook een exemplaar kopen via internet of misschien kies je zelfs wel voor een tweedehands gitaar.