Voor velen is de akoestische gitaar de eerste kennismaking met een geweldig veelzijdig instrument, waarmee diverse stijlen muziek gespeeld kunnen worden. De klankkast van de akoestische gitaar zorgt voor meer resonantie, waarmee het geluidsniveau versterkt wordt en de gitaar goed tot zijn recht komt.

>Akoestische gitaar leren spelen


Om een gitaar te kunnen bespelen is het noodzakelijk akkoorden te leren. Akkoorden zijn niets anders dan een samenstelling van noten en snaren waarmee een lied op de gitaar begeleid kan worden. Om gitaar te kunnen spelen dient les gevolgd te worden. Noten kunnen lezen helpt bij het leren bespelen van nieuwe melodieën, terwijl het kennen van de verschillende akkoorden de mogelijkheid biedt om liedjes op gehoor na te kunnen spelen. Belangrijk bij de keuze voor het leren spelen van de gitaar is dat de manier van lesgeven aan moet sluiten op de eigen wensen.

>Akoestische gitaar stemmen


Een gitaar waarvan de snaren een zuiver geluid voortbrengen is een must. Voor het stemmen van de gitaar wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde stemvork, een piano/keyboard of een goed geoefend oor. Een speciale clip-on tuner welke verkrijgbaar is in muziekwinkels kan eveneens gebruikt worden voor het stemmen van de akoestische gitaar. Daarnaast zijn er verschillende Youtube filmpjes waarmee de gitaar makkelijk en snel online gestemd kan worden. Tegenwoordig zijn er diverse apps voor de smartphone en tablet beschikbaar die het mogelijk maken om de gitaar overal en altijd te stemmen.

>Akoestische gitaar kopen


Er zijn ongeveer zeven verschillende soorten akoestische gitaar: de gewone klassieke gitaar, Westerngitaar, flamencogitaar, jazzgitaar, Dobrogitaar, harpgitaar en de 7-snarige gitaar. Welke gitaar gekocht wordt is afhankelijk van het gewenste geluid en het feit of men een beginner of reeds gevorderde gitaarspeler is. Gitaren zijn zowel online als in een fysieke winkel te bestellen, waarbij in een winkel de mogelijkheid bestaat de gitaar te testen en te kijken of deze niet alleen qua geluid bevalt, maar ook of de gitaar goed in de hand ligt. Er is keuze uit nylon (meest geschikt voor beginners) of stalen snaren.

>Akoestische Gitaar versterken


Wie optimaal wil genieten van het geluid kan een speciale gitaarversterker aanschaffen, waarbij een speciale klem aan het klankgat bevestigd wordt, welke verbonden is met de versterker. Dankzij de versterker wordt het geluid van de gitaar zo natuurgetrouw mogelijk weergegeven. Er is een grote keuze aan versterkers, afhankelijk van de eigen wensen en eisen. Compacte versterkers zijn ideaal om mee te nemen, terwijl een grote versterker vaak meer mogelijkheden biedt.