Een belangrijk onderdeel van Gitaar leren spelen, is het leren van de akkoorden. Gitaarakkoorden zijn diverse akkoorden, ofwel combinaties van snaren en noten, die je op de gitaar kunt spelen bij het spelen of schrijven van een lied. Ken je de akkoorden niet, dan kun je geen gitaar spelen. Je kunt in dit geval wel improviseren, maar het spelen van een lied op papier is onmogelijk. Wil jij goed gitaar leren spelen? Leer dan de akkoorden op de gitaar eerst goed kennen en ga vervolgens aan de slag. Meer over het leren kennen van de verschillende akkoorden van de gitaar, lees je in dit artikel.

>Welke akkoorden zijn er?

In totaal zijn er tussen de 40.000 en 45.000 akkoorden die je op de gitaar kunt spelen. Dat je deze akkoorden niet stuk voor stuk dient te leren om goed gitaar te kunnen spelen, is natuurlijk logisch. Leer je slechts de basisakkoorden van de gitaar, dan kom je namelijk ook al een heel eind en kun je ook al veel liedjes spelen. Dit komt omdat de meeste gitaarnummers alleen gebruik maken van de basisakkoorden van de gitaar, waardoor je al veel nummers kunt spelen als je deze akkoorden onder de knie hebt.

>De meest gebruikte akkoorden bij het spelen van gitaar, zijn de volgende:

- Het A-akkoord.
- Het B-akkoord.
- Het C-akkoord.
- Het D-akkoord.
- Het E-akkoord.
- Het F-akkoord.
- Het G-akkoord.


Ken je deze akkoorden, dan kun je al veel populaire nummers spelen. Zo bevatten de meeste nummers slechts vier van de zeven basisakkoorden, waardoor je in feite maar vier akkoorden hoeft te kennen om een lied te kunnen spelen.

>
Akkoorden oefenen

Het leren van de akkoorden zelf is niet zo moeilijk, zeker als je bij de zeven basisakkoorden blijft. Echter, wat het gitaar spelen zo moeilijk maakt, is het feit dat ieder akkoord weer een andere gitaartechniek heeft waarbij je jouw vingers steeds anders neer moet zetten. Ga je van een A-akkoord naar een G-akkoord, dan moet je je vingers dus weer anders neerzetten om dit akkoord te kunnen spelen. Het duurt even voor je dit onder de knie hebt, maar als je er voldoende tijd aan besteedt krijg je dit vanzelf onder de knie.Het leren van de juiste gitaartechnieken kun je alleen doen door veel te oefenen. Door voldoende te oefenen leer je namelijk vanzelf hoe je de gitaar vast moet houden bij welk akkoord, hoe je jouw vingers het best neer kunt zetten en hoe je het gemakkelijkst van het ene akkoord naar het andere akkoord over kunt gaan. Je kunt jouw akkoorden oefenen door op Gitaarles te gaan, maar dit kan ook door online filmpjes te bekijken.


>Je eerste lied spelen met akkoorden

Heb je de akkoorden, ritmische aanslagen en gitaartechnieken een beetje onder de knie, dan kun je langzaam starten met het oefenen van een eenvoudig lied. Kies hierbij geen lastig nummer uit, maar start met een eenvoudig nummer met bijvoorbeeld vier akkoorden.

>
Externe links

Wikipedia